RRT-NTPC_www.governmentadda.com_-watermark-watermark

Published on
Scene 1 (0s)

RRB Previous Question Paper 1 Download Study Materials on www.examsdaily.in Follow us on FB for exam Updates: ExamsDaily 1. 7th India energy congress held in which city? *A. Newdelhi B. Bengaluru C. Pune D. Mumbai 2. If ‘+’ means‘×’, ‘-’ means ‘÷’, ‘×’ means ‘+’ and ‘÷’ means ‘-’ then what is the value of: 208 - 4 + 3 ÷ 23×57 *A. 190 B. 195 C. 201 D. 290 3. IRS series of Indian Satellites are used for: A. Forestry B. Communication *C. Remote Sensing D. Astronomy 4. A purse contains Rs.455 in the form of Rs.1, Rs.2, and Rs.5 coins in the ratio of 2:4:5. What is the number of Rs.2 coins in the purse? A. 26 *B. 52 C. 55 D. 13 5. In which of the following states was the first passenger train started in India? *A. Maharashtra B. Tamil Nadu C. Uttar Pradesh D. West Bengal 6. A shopkeeper boys an induction cooker for Rs.2750 and sells it for Rs.2860. Find his gam percentage. A. 1% B. 2% C. 3% *D. 4% 7. Aparna said, “Thai man is my brother’s wife’s son’s only paternal uncle’s father". How is the man related to Aparna? A. Paternal Grandfather *B. Father C. Uncle D. Son 8. If Sin θ - Cos θ = 0, then what is the value of the expression: (Sin4θ + Cos4θ) A. 1 B.¾ C.1/4 *D. 1/2 9. Hiten introduced Mita as his son’s maternal grandfather’s only son;d only sister’s mother- in-law. How is Mita related to Hiten? *A. Mother B. Mother-in-law C. Wife D. Maternal Aunt 10. The river Godavari does NOT pass through which of the following states? A. Maharashtra *B. Gujarat C. Chhattisgarh D. Andhra Pradesh 11. Due to which of the below mentioned reasons, do clouds float in the sky? A. Low temperature B. Low speed *C. Low pressure D. Low density 12. Which of the following statues is an icon of freedom designed by a French Sculptor? A. Statue of Unity *B. Statue of Liberty C. Statue of Law D. Statue of Zeus 13. Antonio Meucci is associated with the invention of: *A. Telephone B. Automobile C. T.FD D. Industrial Robot 14. If the cost price of 12 books is equal to the selling price of 8 books, what is the gain percent? A. 12% B. 30% C. 40% *D. 50% 15. Find the LCM of 18,33 and 37. A. 2442 *B. 7326 C. 814 D. 1221 Comprehension: Read the information given below and answer the questions that follow: Information about the Number of Candidates who appeared, qualified and then were selected in a Competitive Examination from Delhi over the years 1997 to 2001 is given below. Year Appeared Qualified Selected 1997 8000 850 94 1998 4800 500 48 1999 7500 640 82 2000 9500 850 90 2001 9000 800 70 Sub-Question No: 16 16. What is the average number of candidates selected over the given period (round it to the nearest integer)?

Scene 2 (1m 5s)

RRB Previous Question Paper 2 Download Study Materials on www.examsdaily.in Follow us on FB for exam Updates: ExamsDaily A. 79 *B. 77 C. 76 D. 74 Comprehension: Read the information given below and answer the questions that follow: Information about the Number of Candidates who appeared, qualified and then were selected in a Competitive Examination from Delhi over the years 1997 to 2001 is given below. Year Appeared Qualified Selected 1997 8000 850 94 1998 4800 500 48 1999 7500 640 82 2000 9500 850 90 2001 9000 800 70 Sub-Question No: 17 17. For which year, is to ratio of number of candidates who were selected to the number of candidates who qualified the highest? A 1998 B. 2000 C. 2001 *D. 1999 Comprehension: Read the information given below and answer the questions that follow: Information about the Number of Candidates who appeared, qualified and then were selected in a Competitive Examination from Delhi over the years 1997 to 2001 is given below. Year Appeared Qualified Selected 1997 8000 850 94 1998 4800 500 48 1999 7500 640 82 2000 9500 850 90 2001 9000 800 70 Sub-Question No: 18 18. In which year is the lowest percentage of candidates selected over those appeared? A. 1998 B. 2000 *C. 2001 D. 1999 19. Which of the following Religious Communities has been granted the ‘Minority' status by the Indian Government on 30thJanuary 2014? A. Sikh B. Buddhist *C. Jain D. Parsi 20. Which two signs should be interchanged to make the following equation correct? 72 ÷ 9 + 5×3 – 2= 41 A. ÷and – *B.× and + C.÷ and × D.×and – 21. In MS Excel, what is function inside another function called? A. Round function B. Sandwich function C. Switch function *D. Nested function 22. Who is the real founder of the Gupta Empire? A. Chandragupta II B. Samudragupta *C. Sri Gupta D. Ghatookacha 23. In order to help in the freedom struggle, which newspaper was started by LokmanyaTilak? *A. Kesari B. Amrit Bazar Patrika C. Ghadar D. Harijan 24. Which European country was the first to Introduce bank notes and was recently in the news to soon become the first cashless country in the world? A. UK B. Germany *C. Sweden D. Switzerland 25. Which premier watchmaker has associated with Google to develop a smart luxury watch? A. RADO *B. Tag Heuer C. Omega D. Titan 26. The Crescograph, a device for measuring growth in plants, was invented by. A.Hyder Ali B.Satyendra Bose C.Subrahmanyan Chandrasekhar *D.Jagadish Chandra Bose

Scene 3 (2m 10s)

RRB Previous Question Paper

3

Download Study Materials on www.examsdaily.in Follow us on FB for exam Updates: ExamsDaily

27. Arjun, travelling from Pune to Goa, covers distance of 1000 km at 4 km/hr and the return journey at 3 km/hr. What was his average speed daring his entire journey?

A. 3 km/hr *B. 3.43 km/hr

C. 3.5 km/hr D. 3.4 km/hr

28. Compute: 4237.43 + 453.32 + 24.12 - 387.23

*A. 4327.64 B. 4646.64

C. 4676.64 D. 4587.64

29. Which of the following is the first animal to go to into spatial orbit on board the Soviet Sputnik 2?

*A. Laika, a dog B. Albert, a mouse

C. Belka, a monkey D. Baker, a rabbit

30. The Thousand Pillar Temple, a historic Hindu temple located in the town of Hanarnakonda, was built by;

*A. Rudra Deva B. Krishnadeva Raya

C. Jahangir D. Aurangazeb

31. Which of the following is the idea that new species are formed from the sudden and unexpected emergence of a alterations in their defining traits

A. Natural Selection

*B. Mutation C. Recombination

D. Non - Random Mating

Comprehension: Read the passage given below and answer the questions that follow: Prema, Qufub, Rahul, Stalin, Tuhin, Ujala, Varun and Waheeda are sitting around a circle seeing the center. Waheeda is to the immediate left of Prema but is not the neighbor of Tuhin or Stalin. Ujala is to the immediate right of Qutub. Varun is sitting next to Tuhin. Rahul is sitting between Tuhin and Ujala. Sub-Question No: 32 32. What is the position of Stalin?

*A. On the immediate left of Qutub B. Second to the right of Ujala

C. Between Varun and Waheeda

D. Exactly next to Rahul

Comprehension: Read the passage given below and answer the questions that follow: Prerna, Qufub, Rahul, Stalin, Tuhin, Ujala, Varun and Waheeda are sitting around a circle feeing the center. Waheeda is to the immediate left of Prerna but is not the neighbor of Tuhin or Stalin. Ujala is to the immediate right of Qutub. Varun is sitting next to Tuhin. Rahul is sitting between Tuhin and Ujala. Sub-QuestionNo:33 33. Which of the following statements is TRUE?

A. Tuhin is sitting in between Ujala and Qutub

B.Ujala is sitting next to Varun

*C.Varun is the right of Tuhin said also to the

left ofWaheeda

D.Prerna is second to the right of Stalin

Comprehension: Read the passage given below and answer the questions that follow: Prerna, Qufub, Rahul, Stalin, Tuhin, Ujala, Varun and Waheeda are sitting around a circle feeing the center. Waheeda is to the immediate left of Prerna but is not the neighbor of Tuhin or Stalin. Ujala is to the immediate right of Qutub. Varun is sitting next to Tuhin. Rahul is sitting between Tuhin and Ujala. Sub-Question No:34 34. In which of the following pairs, the second person is second to the right of the first person? A. Rahul, Prerna B. Varun, Waheeda

*C. Ujala, Tuhin D. Stalin, Qutub

35. In which year did archery have its official debut at the Summer Olympics?

A. 1896 B. 1920

C. 1972 *D. 1900

36. If the ratio of the angles of a triangle is 2:4:3, then what is the sum of the smallest angle of the triangle and the largest angle of the triangle?

*A. 120 degrees B. 100 degrees

Scene 4 (4m 13s)

RRB Previous Question Paper 4 Download Study Materials on www.examsdaily.in Follow us on FB for exam Updates: ExamsDaily C. 140 degrees D. 110 degrees 37. The company Interglobe Aviation, which recently came out with its IPO, controls which one of the fallowing airlines? *A. Indigo B. Go Air C. Spice Jet D. Air Asia 38. A Refrigerator works on which of the following principles? A. Osmosis B. Centrifugation C. Dispersion *D. Evaporation 39. Based on the relationship between the first two words, find out the missing word. FISHES: AQUARIUM:: BIRDS :_______ *A. AVIARY B. APIARY C. BYRE D. DREY 40. Based on the relationship between the first two words, find out the missing word. THE COLOSSEUM: ITALY:: PETRA: ____ A. MEXICO *B. JORDAN C. GERMANY D. BRAZIL 41. In which year did Indian Men’s Hockey team win its first Olympic gold medal? *A. 1928 B. 1956 C. 1975 D. 1982 42. IPCC stands for: A. Inter Parliamentary Panel for Climate Change *B. Intergovernmental Panel on Climate Change C. Inter Government Parliamentary Panel on Climate Change D. International Panel on Climate Change 43. In the Parliament of India, who was the first speaker of the LokSabha? A. M. A. Ayyangar *B. Ganesh Mavalankar C.SardarHukam Singh D. NeelamSanjeeva Reddy 44. The classical dance of Kathakali belongs to which Indian state? A.Odisha *B. Kerala C. Andhra Pradesh D. Assam 45. When a natural number n is divided by 5 the remainder is 4. What is the remainder when 2n is divided by 5? A. 2 *B. 3 C. 4 D. 0 46. 7 men and 3 women complete the work together in 10 days. 8 men and 2 women complete the same work In 8 days. How much work can be done by 10 men in one day? A. 17.5% B. 20% *C. 25% D. 23% 47. Which of the following atoms has the largest diameter? *A. Iodine B. Fluorine C. Chlorine D. Bromine 48. Given below are parts of a statement. Select the correct order ofthese parts to make a meaningful statement. P:the impact business management choices Q: the impact of climate change was R: would have on profitability S: not as significant as A. PQRS B. SRQP C. PRQS *D. QSPR 49. Which of the following is a philosophical system recognizing only that which can be scientifically verified or which is capable of logical or mathematical proof, and therefore rejecting metaphysics and theism? A. Structural Functionalism B. Symbolic Interaction C. Conflicts *D. Positivism 50. If the Standard deviation of a distribution is 9, what is the value of variance? A. 18 B. 27 *C. 81 D. 36

Scene 5 (5m 19s)

RRB Previous Question Paper

5

Download Study Materials on www.examsdaily.in Follow us on FB for exam Updates: ExamsDaily

51. Adil and Biren together can complete a task in 20 days. Biren and Chirag together can complete the same task in 50 days. Adil and Chirag together can complete the same task in 40 days. If the Same task was to be done by them alone, what would be the ratio of time taken by Adil alone to taken by Biren?

A. 11:9 B. 11:3

C. 7:9 *D. 9:11

Read the passage given below and answer the questions that follow; In a club of 30 people, all of them belong to at least one group - Chess, Drama and Art. 6 people belong only to the Art group. 5 people belong to all the three groups. 2 people have joined 1he Chess and the Art group but not the Drama group. 15 people belong to the Art group. 2 people have joined only the Chess group. 3 people have joined only the Drama group. Sub-Question No: 52 52. How many people have belong to the Chess group? A. 21 B. 13

*C. 19 D. 20

Comprehension: Read the passage given below and answer the questions that follow: In a club of 30 people, all of them belong to at least one group - Chess, Drama and Art 6 people belong only to the Art group. 5 people belong to all the three groups. 2 people have joined the Chess and the Art group but not the Drama group. 15 people belong to the Art group. 2 people have joined only the Chess group. 3 people have joined only the Drama group. Sub-Question No: 53 53. How many people belong to exactly one group?

*A. 11 B. 10

C. 14 D. 12

Comprehension:

Read the passage given below and answer the questions that follow: In a club of 30 people, all of them belong to at least one group - Chess, Drama and Art 6 people belong only to the Art group. 5 people belong to all the three groups. 2 people have joined the Chess and the Art group but not the Drama group. 15 people belong to the Art group. 2 people have joined only the Chess group. 3 people have joined only the Drama group. Sub-Question No: 54 54. How many people have joined the Chess and the Drama group but not the Art group?

A.12 *B. 10

C. 15 D. 13

55. What is the mean of the following

distribution?

54, 23, 66, 44, 79, 21, 54, 67, 29, 59

A. 51.4 *B. 49.6

C. 48.7 D. 45.3

56. Based on the statement(s) given below, choose the best possible conclusion(s) that follows:

Statements:

A. In a T20 match, the total runs made by a

team was 210.

B. Out of these 147 runs were made by the

spinners.

Conclusions:

I. 70% of the team consists of spinners.

II. The opening batsmen were spinners.

A. Only conclusion I follows

B. Only conclusion II follows

C. Both conclusion I and II follow

*D. Neither conclusion I nor II follows 57. The flag of Malaysia, comprises a field of ______alternating red and white stripes.

A. 20 B. 18

C. 16 *D. 14

58. Alassane Ouattara is:

*A. The President of Ivory Coast B. The President of Indonesia

Scene 6 (7m 16s)

RRB Previous Question Paper 6 Download Study Materials on www.examsdaily.in Follow us on FB for exam Updates: ExamsDaily C. The President of Malaysia D. The Vice President of Maldives 59. The youngest Indian woman to achieve the title of Grandmaster in Chess is: A. Tania Sachdev B. DronavalliHarika *C. Humpy Koneru D. EeshaKaravade 60. Which of the following cell organelles is found in the plant cell but not in animal cell? *A. Chloroplast B. Endoplasmic Reticulum C. Mitochondrion D. Ribosome 61. What is the median of the following distribution? 42,65,18,69,29,42, 48, 79,25,24,98, 87, 63,27,17 A. 43.5 B. 65 *C. 42 D. 69 62. If HOUSE is coded as 10-13-23-17-7, then how will you code REHEARSE? A. 20-7-10-7-3-20-21-7 B. 16-3-0-3-25-16-17-3 *C. 20-3-10-3-3-16-21-3 D. 18-5-8-5-1-18-19-5 63. Keeping voltage constant, if more lamps are put into a series circuit, the overall current in the circuit: A. Increases *B. Decreases C. Remains the same D. Becomes infinite 64. A fruit seller sells mangoes at the rate of Rs.9 per kg and thereby loss 10%. At what price per kg should he sell in order to earn a profit of 5%? A. Rs.10 *B. Rs.10.5 C. Rs.9.5 D. Rs.11.11 65. Sumit scored 75% on a math test with 60 questions. How many questions did he answer incorrectly? A. 10 *B. 15 C. 17 D. 20 66. Find the unit digit in (1234)102 + (1234)103 A. 2 B. 4 *C. 0 D. 1 67. Four words are given below out of which three are alike in some manner and one is different. Which one is different from the rest? A. Titan B. Triton C. Titania *D. Taurus 68. The ratio of the speeds of two trains is 3:4. If the second train runs 300 km in 3 hours then what would be the speed of the first train? A. 100 km/hr B. 50 km/hr C. 70 km/hr *D. 75 km/hr 69. Compute: 87654 × 99999 A. 8766624336 *B. 8765312346 C. 8857624336 D. 8656624426 70. Which of the following is a waterborne disease causing acute gastrointestinal infection? *A. Cholera B. Rabies C. Pneumonia D. Leprosy 71. If two supplementary angles are in the ratio of 4:5, find the ratio of the square of the first angle to the square of the second angle. *A. 16:25 B. 64:125 C. 100:125 D. 25:16 72. Based on the statement(s) given below, choose the best possible conclusion(s) that follows: Statements: A. In case of outstanding candidate the condition of previous experience in HR may be waived by the admission committee for MBA (HR). Conclusions: I. Some of the students for MBA (HR) will have previous experience in HR. II. Some ofthe students for MBA (HR) will not have previous experience in HR A. Only conclusion I follows

Scene 7 (8m 21s)

RRB Previous Question Paper 7 Download Study Materials on www.examsdaily.in Follow us on FB for exam Updates: ExamsDaily B. Only conclusion II follows *C. Both conclusion I and II follow D. Neither conclusion I nor II follows 73. Under a new scheme, a bank offers an interest of 30% per annum compounded annually. Suraj deposits Rs.10,000 under this new scheme and at the end of the tenure receives Rs.28,561. What was the tenure of the scheme that Suraj had choosen? A. 2 years B. 3.5 years *C. 4 years D. 4.5 years 74. Which of the following space crafts was used by Rakesh Sharma to make his historic trip to space? A. Apollo 11 B. Progress 1 *C. Soyuz T-11 D. Salyut 7 75. Based on the statement(s) given below, choose the best possible conclusion(s) that follows: Statements: A. Players who break records in a fair way are given a special reward. B. Player XYZ broke the world record but was found to be under the influence of a prohibited drug. Conclusions: I. The accusation on Player XYZ was false. II. Player XYZ will not get the special reward. A. Only conclusion I follows *B. Only conclusion II follows C. Both conclusion I and II follow D. Neither conclusion I nor II follows 76. Compute: 7/5 +31/21+ 23/52 A. 18339/5640 *B. 18119/5460 C. 18330/4780 D. 18119/4780 77. Which two signs should be interchanged to make the following equation correct? 5 + 3 x 8 - 12 ÷ 4 = 3 *A.÷ and- B.× and+ C.÷ and × D.× and - 78. Two positive integers are in the ratio of 3:4. If the product of the two numbers is 1728, what is the value of the greater number? A. 36 B. 38 *C. 48 D. 72 79. An Integrated circuit, also referred as IC chip is a set of electronic circuit on a small plate is made of: A. Copper *B. Silicon C. Silica D. Chromium 80. Thomas Clifford Allbutt is associated with the invention of: A. X Ray Machine *B. Clinical Thermometer C. Stethoscope D. Microscope 81. Which element has the atomic number 3? A. Boron *B. Lithium C. Beryllium D. Sodium 82. Based on the relationship between die first two words, find out the missing word. BHARATAN ATYAM: TAMIL NADU :: KUCHIPUDI: A. ARUNACHAL PRADESH B. ODISHA *C. ANDHRA PRADESH D. KERALA 83. In the question given below, are given two statements followed by a few conclusions as options. You have to take the two given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions basically follows from the two given statements disregarding commonly known facts. Statements: 1. All toys are books 2. All books are trains Conclusions: A. All trains are books

Scene 8 (9m 26s)

RRB Previous Question Paper 8 Download Study Materials on www.examsdaily.in Follow us on FB for exam Updates: ExamsDaily B. All books are toys *C. Some trains are toys D. No train is a toy 84. Which of the following is the branch of physiology and medicine which deals with diseases and conditions specific to *A. Andrology B. Astacology C. Bioecology D. Desmology 85. Who among the following was one of the founders of the Swaraj Party? *A. Motilal Nehru B. LalaLajpatRai C. Subhas Chandra Bose D. DadabhaiNaoroji 86. If a box contain 3 white cushions, 4 red cushions and 5 blue cushions, what is probability of selecting a white or blue cushions? *A. 2/3 B. 3/4 C. ¼ D. 1/9 87. The Kyoto protocol was entered into force in the year: *A. 2005 B. 1997 C. 2000 D. 2002 88. If A = 26 and TEA = 55, then SPATTER = ? A. 92 *B. 90 C. 91 D. 95 89. What is the correct ascending order for the given fractions? A. 22/7, 13/17,11/19,2/3 *B. 11/19,2/3,13/17,22/7 C. 2/3,11/19,13/17,22/7 D. 2/3,13/17,11/19,22/7 90. If means ‘+’ means ‘×’, ‘-’ means ‘‚’, ‘×’ means ‘+’ and ‘‚’ means ‘-’ then what is the value of: 225 ÷ 5 +96 – 3 × 31 A. 86 *B. 96 C. 106 D. 116 91. In a right-angled triangle, the longest side is 1 cm longer than the middle side and the middle side is 49 cm longer than the shortest side. Calculate the length of the shortest side? *A. 11 cm B. 10 cm C. 21 an D. 60cm 92. Find the HCF of 315,630 and 945. *A. 315 B. 105 C. 210 D. 140 93. Sound waves cannot travel in. A. Air B. Water *C. Vacuum D. Steel 94. Rita invested a sum at2.5% rate for 4 years. Sita invested thesameamount at the same arte for 6 years. What is the ratio of the simple interest earned by Sita to that earned by Rita? *A. 3.2 B. 2:3 C. 13 D. 1:4 95. What is the value of the expression: (Tan0° Tan1° Tan2° Tan3° Tan4° Tan89°) *A. 0 B. 1 C. 2 D. ½ 96. Which of the following is NOT a solution of the equation 3x - 4y = 8? A. (4,1) B. (8,4) *C. (1,4) D. (0,-2) 97. Divya said, “That lady is my husband’s sister's only sibling’s son's paternal grandmother". How is that lady related to Divya? A. Mother *B. Mother-in-law C. Maternal Aunt D.Maternal Grandmother 98. If KINGS is coded as RFMHJ, then how will you code QUEEN? A. RTDMD *B. MDDTP C. VFFOT D. EUULG 99. If TEACHER is coded as UDBBIDS, then STUDENT will be coded as:

Scene 9 (10m 32s)

RRB Previous Question Paper 9 Download Study Materials on www.examsdaily.in Follow us on FB for exam Updates: ExamsDaily A. RSTCDMS B. TUVEFOU *C. TSVCFMU D. RUTEDOS 100. In the question given below, are given two statements fallowed by a few conclusions as options. You have to take the two given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions basically follows from the two given statements disregarding commonly known facts. Statements: A. All rivers are clouds B. Some animals are rivers Conclusions: 1. Some rivers are animals 2. Some clouds are rivers 3. All clouds are rivers 4. All animals are clouds *A. Conclusions 1 and 2 follow B. Conclusions 1,2 and 3 follow C. Conclusions 1 and 3 follow D. Conclusions 2, 3 and 4 follow ANSWER KEY 1. A 11. C 21. D 31. B 41. A 51. D 61. C 71. A 81. B 91. A 2. A 12. B 22. C 32. A 42. B 52. C 62. C 72. C 82. C 92. A 3. C 13. A 23. A 33. C 43. B 53. A 63. B 73. C 83. C 93. C 4. B 14. D 24. C 34. C 44. B 54. B 64. B 74. C 84. A 94. A 5. A 15. B 25. B 35. D 45. B 55. B 65. B 75. B 85. A 95. A 6. D 16. B 26. D 36. A 46. C 56. D 66. C 76. B 86. A 96. C 7. B 17. D 27. B 37. A 47. A 57. D 67. D 77. A 87. A 97. B 8. D 18. C 28. A 38.D 48. D 58. A 68. D 78. C 88. B 98. B 9. A 19. C 29. A 39. A 49. D 59. C 69. B 79. B 89. B 99. C 10. B 20. B 30. A 40. B 50. C 60. A 70. A 80. B 90. B 100. A