Luaj Monopoly me Dr.Gjilpërën

Published on
Scene 1 (0s)

Photo by Mike Castro Demaria on Unsplash

Photo by Benjamin Salvatore on Unsplash

Photo by Andrew Seaman on Unsplash

Luaj Monopoly me Dr.Gjilpërën

Scene 2 (6s)

Dr. Gjilpërën e gjejmë jashtë Shqipërisë në universitetet më në zë të Europës, Shën Petërburg dhe Upsala.

Scene 3 (16s)

Çfarë e bën Dr.Gjilpërën të kthehet në Shqipëri ?

3

Scene 5 (30s)

Photo by Adrien Olichon on Unsplash

Photo by Goh Rhy Yan on Unsplash

Photo by 贝莉儿 DANIST on Unsplash

GJATË UDHËTIMIT NGA DURRËSI NË TIRANË, NË PYLL AFËR SHIJAKUT DHE MË PAS NË HYRJE TË QYTETIT DR. GJILPËRA NDJEN NGAZËLLIM NË SHPIRT QË SHOQËRON ËNDRRËN E TIJ PËRRALLORE. NJË PËRRALLË QË NDJEK SKEMËN E SAJ...NJË LOJË ME TË PAPRITURAT E SAJ. . . NJĒ ËNDËRRIMTAR QË ZGJEDH TË BËJË ËNDRRËN E TIJ REALITET. .

Scene 6 (58s)

MANUAL I UDHËZIMEVE PËR LOJËN

6

* 1. Mënyrë e thjeshtë dhe e shpejtë për të mësuar rregullat e Monopolit ??? • 2. Cili është qëllimi? ?? • 3. Vendosja e lojës ??? o 3.1 Shpërndani para për lojtarët ?? o 3.2. Zgjidhni një Bankier ? ? o 3.3. Banka ? • 4. Luaj lojën ? o 4.1. Veprimet hapësinore ??? o 4.2. Hedhja dyshe ? ? o 4.3. SHKO ? ➡️ o 4.4. Bleni Pronë ? o 4.5. Pagimi i qirasë ? o 4.6 Shansi dhe Arka e Komunitetit ??? o 4.7. Tatimi mbi të Ardhurat ? o 4.8. Burg ?  4.8.1. Ju zbarkoni në burg në Monopol kur:  4.8.2. Kur të jesh në burg ⛔️⛓  4.8.3. Dalja nga burgu ? ? ? o 4.9. Shtëpi dhe hotele ??  4.9.1. Blerja e shtëpive në Monopol: ?  4.9.2. Blerja e hoteleve në Monopol: ?  4.9.3. Mungesat e ndërtimit në Monopol: ?  4.9.4. Shitja e pasurisë: ? ?  4.9.5. Hipotekimi i pasurisë tuaj: ? o 4.10. Falimentimi ⚠️ o 4.11. Falimentim kur i detyrohemi një lojtari tjetër ? o 4.12. Falimentimi kur i detyrohemi bankës ? o 4.13. Huatë ? • 5. Si fitoni? ??⚜️

Scene 7 (2m 5s)

No YOU WHAT

Kush luan me Dr.Gjilpërën? Loja njeh 8 lojtarë. Sipas këtyre lojtarëve shpërndahen dhe funksionet e pjesës përgatitore , por shpërndarja këtu është jo e njëtrajtshme uniformë dhe sipas funksioneve është e pamundur të përcaktosh lojtarët. Përveç kësaj, ka lojtarë specialë për lidhjet ( kumarxhinjtë, të korruptuarit), e po ashtu tradhtarët specialë për funksionin dhënia e informatave:(spiunët). Kryefjala? Zbulimi i të vërtetave, ndriçimi i të vërtetave të lojtarëve.

Scene 8 (2m 38s)

CILI ËSHTË QËLLIMI?

Lojtarët blejnë, shesin, korruptohen, vjedhin dhe marrin me qira "prona". Qëllimi është të jeni lojtari më i pasur përmes realizimit të procesit të tranformimeve duke çliruar vendin tuaj nga mentaliteti "i shthurur". Kjo lojë ndihmon në përgjigjen e pyetjes: Sa peshon populli përpara interesave personale? . Qëllimi i fituesit është të pasurohet me fitore duke larguar njëherë e përgjithmonë korrupsionin.

Scene 9 (3m 9s)

KONFIGURIMI I LOJËS

Vendosni kartat e shansit dhe kartat e arkës së komunitetit me fytyrë poshtë në lojë. Secili lojtar zgjedh shenjën për ta përfaqësuar atë. Personazhet hyjnë në garë- Dy doktorët përballë Dr. Gjilpërës. Polici dhe komisari përballë Dr. Gjilpërës. Dy doganierët përballë Dr. Gjilpërës Dy agallarët përballë Dr.Gjilpërës. Ata luajnë me "letra", ndërsa dr. Gjilpëra është krejt i vetëm"në luftë" me ta.

Scene 10 (3m 41s)

SHPËRNDANI PARA PËR LOJTARËT

• Secili lojtar jep 1500 dollarë • 2 500 dollarë • 2 $ 100 • 2 $ 50 • 6 $ 20 • 5 $ 10 • 5 $ 5 • 5 $ 1 Paratë e mbetura do të shkojnë në bankë. Synimi i" Kamorras" është të vjedhë e të shfrytëzojë joligjërisht pasuritë kombëtare të Shqipërisë. Ministri Selembozë në krye të Kamorrës....

Scene 11 (4m 12s)

oe

Photo by Samuel Scalzo on Unsplash

Photo by Jr Korpa on Unsplash

Photo by Ruth D on Unsplash

ZGJIDHNI NJË BANKIER

Zgjidhni një lojtar për të qenë bankier. Bankieri gjithashtu do të jetë një antagonist. Lojtari do t'i mbajë paratë e tij të ndara nga paratë e bankës. Dr. Gjilpëra vendos të marrë rolin e hetuesit.

Scene 12 (4m 29s)

VectorStock@ VectorStock.com/28002972

Photo by Emanuel Haas on Unsplash

Photo by Emanuel Haas on Unsplash

Photo by 贝莉儿 DANIST on Unsplash

BANKA

•Banka mban kartat e titullit, shtëpitë dhe hotelet përpara blerjes. •Banka paguan pagat dhe shpërblimet. •Banka shet prona dhe shtëpi. •Banka gjithashtu u jep hua para lojtarëve kur hipotekojnë pronat e tyre. Objekti i kërkimeve grabitet me përdorimin e parave dhe dinakërisë. Objekti i kërkimeve sigurohet me ndihmën e joshjeve. Pasuria është rezultat i drejtpërdrejtë i veprimeve të mëparshme. Dr. Gjilpëra i parashtrohet një detyrë e vështirë (mision i vështirë). Detyra për të zgjidhur një enigmë, të japësh një enigmë të pazgjidhshme, ( të realizosh, të rrëfesh, të interpretosh një ëndërr...).

Scene 13 (5m 14s)

by freepik.com

Photo by Benjamin Salvatore on Unsplash

Photo by Adrien Olichon on Unsplash

Photo by Tim J on Unsplash

LUAJ LOJËN

Lojtarët hedhin zare. Lojtari me listën më të lartë fillon të luajë. •Vendos shenjën në "SHKO" •Hidhni zare •Lëviz shenjën në drejtim të shigjetës dhe numrin e hapësirave të treguara në zare. •Pasi të ketë përfunduar lëvizja, kthesa kalon majtas •Shenjat mbeten në hapësira deri në kthesën tjetër. Shenja të shumta mund të qëndrojnë në të njëjtën hapësirë. Dr. Gjilpërën e njohin. Njohja përfaqëson një funksion të veçantë, që i korrespondon damkimit me shenjë. Ai njihet gjithashtu nga zgjidhja e një detyre të vështirë ( në këtë rast, pothuajse gjithmonë paraprin një mbërritje e paidentifikueshme) ose kur njohja ndodh menjëherë pas një ndarjeje të gjatë.

Scene 14 (6m 2s)

VEPRIMET HAPËSINORE

Në varësi të hapësirës së tokës, ju mund të: •Blini pasuri të paluajtshme •Paguani qiranë ose taksat •Vizatoni një Shans ose Kartë Komuniteti Dr. Gjilpëra e gjen vetë pikën e mbërritjes. Ai shfrytëzon mjetet e palëvizshme të komunikimit.

Scene 15 (6m 24s)

Photo by Jr Korpa on Unsplash

Photo by Jr Korpa on Unsplash

Photo by Jr Korpa on Unsplash

Formulohet rasti: demostrimi i rremë i pasurisë dhe bukurisë merret si demostrim i vërtetë. Informimi ndeshet me intervalet ndërmjet funksioneve nga më të ndryshmet. Informimi bart karakterin e dialogut. Rasti i dialogut midis dy doktorëve dhe Dr. Gjilpërës. Nëse, nga njëra anë, personazhet , me qëllim që të fillojnë të veprojnë, duhet diç të mësojnë (komunikimi, një bisedë e dëgjuar, sinjalet tingullore, ankimet, përfoljet), atëherë, nga ana tjetër ata shpesh hyjnë në lojë me funksionet e tyre, ngase ata diçka shohin: "Atdheu po lëviz pa busull". Burrat e shtetit- hedhin letrat e kumarit për të vendosur fatin e saj.

Scene 16 (7m 17s)

Photo by Sebastian Kanczok on Unsplash

Photo by Guillaume Lebelt on Unsplash

Photo by drmakete lab on Unsplash

HEDHJA DYSHE

•Lëviz si zakonisht •Lojtari merr për të hedhur përsëri dhe për të lëvizur. •Hidhni dyshe 3 herë radhazi, lëvizni tokën tuaj menjëherë në burg. Identifikohet Selemboza si marrës " grabitës me etiketë", të pasurisë së tjetrit, (rasti i stilografit dhe orës së Dr. Gjilpërës).

Scene 17 (7m 41s)

ADVANCE TO GO COLLECT $200

Photo by Andrew Seaman on Unsplash

Photo by Corina Rainer on Unsplash

Photo by Corina Rainer on Unsplash

SHKO

•Sa herë që zbarkoni në hapësirën e kalimit "GO", Bankieri ju jep 200 dollarë pagë. •Nëse zbarkoni në hapësirën e arkës së Komunitetit / Shansit dhe vizatoni një kartë "Advance to Go", ju merrni përsëri 200 dollarë. Dr. Gjilpëra duhet të paguajë 5 napolona për të kaluar doganën. Dy doganierët luajnë me Gjilpërën, duke vënë në zbatim rregullat pa vënë mendjen në punë.

Scene 18 (8m 10s)

TITLE DEED RENT With I House With 2 Houses With 3 Houses With 4 Houses With HOTEL Mortgage Value $ Houses cost $ each Hotels, $ plus 4 houses

Photo by Sebastian Kanczok on Unsplash

Photo by Ferdinand Stöhr on Unsplash

Photo by Ferdinand Stöhr on Unsplash

BLENI PRONË

Kurdoherë që të uleni në një pronë të paluajtshme mund të:. •Blini atë pronë nga Banka me çmimin e saj të shtypur •Nëse e blini , vendosni kartën Title Deed përpara vetes •Nëse nuk bleni , Bankieri e shet atë në ankand tek lojtari me ofertën më të lartë. Blerësi i paguan Bankës shumën e ofertës me para në dorë. •Çdo lojtar mund të bëjë oferta dhe ofertat fillojnë me çdo çmim. Kujdes! Ndalohet korrupsioni! Profilet e nëpunësit kryesohen nga Ministri Selemboza. Nëse dy doganierët dhe nëpunësit janë të korruptuar kjo do të thotë që të gjithë ishin të korruptuar.

Scene 19 (8m 53s)

PAGIMI I QIRASË

Përpara se të vijë Agjenti nr. 5, kemi në rradhë edhe 4 të tjerë ndërkaq lista do të vazhdojë. •Paguaj qiranë kur zbarkon në pronë në pronësi të një lojtari tjetër. •Shuma është e shtypur në kartelën e Titullit •Asnjë qira nuk mblidhet nëse prona është e hipotekuar •Mbajini të gjitha kartat e Titullit në një grup ngjyrash dhe kërkoni DYFISH QIRA. •Rregulli zbatohet edhe nëse një pronë tjetër në grupin e ngjyrave është HIPOTEKUAR. •Ju nuk mund të paguani qiranë para se lojtari tjetër të hapë zaret.

Scene 20 (9m 30s)

MONOPOLY POSTER PACK NO. 1 FREE PARKING GO TO JAIL CHANCE O COLLECT $200 SALARY AS YOU PASS COMMUNITY CHEST LUXURY TAX PAY $75.00

SHANSI DHE ARKA E KOMUNITETIT

•Uluni në këtë hapësirë dhe merrni kartën e sipërme nga kuverta e treguar. •Ndiqni udhëzimet në kartë •Karta "Dil nga Jail Free" mund të mbahet derisa të përdoret, ajo gjithashtu mund t'i shitet një lojtari tjetër me një çmim të dakorduar për të dy. Dy agallarët luajnë me Dr. Gjilpërën, dyluftimi i zgjatur në kohë, vështirë për t'u përcaktuar fituesi, luftë e pabarabartë. Forca vepruese e antiaktantëve imponon jokompetencën e subjekteve.

Scene 21 (10m 5s)

TATIMI MBI TË ARDHURAT

•Nëse zbarkoni në këtë hapësirë: •Ju mund të paguani 200 dollarë në bankë, ose •Ju mund të paguani 10% të vlerës tuaj totale në Bankë. Vlera juaj totale është:. •Të gjitha paratë tuaja në dorë, •Prona të hipotekuara dhe të pahipotekuara •Çmimi i kostos së të gjitha ndërtesave që zotëroni •Ju duhet të vendosni se cilin opsion do të zgjidhni para se të shtoni vlerën tuaj totale.

Scene 22 (10m 35s)

BURG

Ju zbarkoni në burg në Monopol kur: 1. Shenja juaj zbret në "Shko në burg" 2. Ju vizatoni një kartë "Shko në burg" 3. Ju hidhni dyshe 3 herë radhazi Dr. Gjilpëra zbarkon në burgun e injorancës. Dr. Gjilpëra e përballon sprovën, bie në ujdi për këmbimin, por pa vonesë përdor forcën magjike të dijes ndaj dy doktorëve.

Scene 23 (11m 5s)

KUR TË JESH NË BURG

•Nuk mund të mbledhësh 200 dollarë në atë lëvizje •Lëviz drejtpërdrejt në burg dhe radha jote mbaron •Nëse nuk jeni dërguar në burg, por zbarkoni në hapësirë pasi të lëvizni, ju jeni "Vetëm Vizitë". Ju lëvizni në kthesën tjetër normalisht

Scene 24 (11m 24s)

50 50

Photo by Tandem X Visuals on Unsplash

Photo by Martin Adams on Unsplash

Photo by drmakete lab on Unsplash

DALJA NGA BURGU

1. Hedhja e dysheve në secilën prej 3 kthesave të ardhshme. Nëse keni sukses, lëvizni përpara numrin e hapësirave të treguara nga hedhja juaj e dysheve. Ju nuk merrni një kthesë tjetër pas kësaj. 2.Përdorni kartën "Dil nga burgu pa pagesë" 3. Blini nga një lojtar tjetër dhe luani kartën "Dil nga burgu pa pagesë". 4. Paguani një gjobë prej 50 dollarësh para se të hapni zaret në secilin nga 2 kthesat e radhës. Nëse nuk shënoni hedhje dyshe nga kthesa e 3-të, duhet të paguani 50 dollarë dhe të dilni nga burgu menjëherë dhe të lëvizni numrin e hapësirave të hedhura. Ju mund të blini dhe shisni prona, të blini dhe shisni shtëpi / hotele dhe të merrni qira ndërsa jeni në burg.

Scene 25 (12m 19s)

Photo by Sebastian Kanczok on Unsplash

Photo by Sean Sinclair on Unsplash

Photo by Alex wong on Unsplash

BLERJA E SHTËPIVE NË MONOPOL:

Dr. Gjilpëra mund të ndërtojë spitalin dhe mund të largojë Selembozën nga struktura e shtetit. Ju mund të blini shtëpi kur zotëroni të gjitha pronat në një grup ngjyrash. Nëse blini 1 shtëpi, mund ta vendosni në 1 nga pronat tuaja. Ju mund të blini shtëpi në çdo kohë nëse keni mundësi, por shtëpitë duhet të ndërtohen dhe në një pronë nuk mund të ketë më shumë se 1 shtëpi derisa të gjitha pronat në grupin e ngjyrave të kenë një shtëpi. Ju gjithashtu duhet të shisni në mënyrë të barabartë nëse i shisni shtëpitë përsëri në bankë.

Scene 26 (13m 2s)

TITLEDEED BOARDWALK RENT $50 With 1 House With 2 Houses With 3 Houses Wth 4 Houses With HOTEL $200 $1400 $1 700 $9000 Mortgage Value $900 Houses cost $200 each Hotels, $200 each plus 4 houses If cf is stes in group. 'icog

VIP VIP €ONOPOLJ-» VI p X*NONOPOCP€ 10 500 500

Photo by Benjamin Salvatore on Unsplash

Photo by Nick van den Berg on Unsplash

Photo by Jr Korpa on Unsplash

BLERJA E HOTELEVE NË MONOPOL:

•Kur keni 4 shtëpi në secilën pronë të një grupi me ngjyra, ju mund të blini një hotel. •Ju ktheni 4 shtëpitë dhe paguani çmimin e hotelit siç tregohet në kartelën e Titullit. •Vetëm një hotel për pronë mund të ndërtohet

Scene 27 (13m 20s)

MUNGESAT E NDËRTIMIT NË MONOPOL:

•Kur Banka mbaron shtëpitë, lojtarët duhet të presin që dikush të kthehet ose t'i shesë shtëpitë e tyre në bankë përpara se të ndërtojë. •Nëse 2 ose më shumë lojtarë dëshirojnë të blejnë një numër të kufizuar shtëpish ose hotelesh, ato i shiten lojtarit me ofertën më të lartë.

Scene 28 (13m 42s)

AMERICA

SHITJA E PASURISË

•Pronat, hekurudhat dhe shërbimet e papërmirësuara mund t'i shiten çdo lojtari si një shitje private për çdo shumë të rënë dakord midis dy palëve. •Prona nuk mund të shitet nëse ka ndërtesa në pronën e atij grupi ngjyrash. •Çdo ndërtesë duhet t'i shitet përsëri Bankës përpara se pronari të shesë pronën e grupit të ngjyrave. •Shtëpitë dhe hotelet shiten përsëri në bankë me 1/2 e çmimit të paguar për to. •Të gjitha shtëpitë në një grup të ngjyrave duhet të shiten një nga një, në mënyrë të barabartë. •Të gjithë hotelet në një grup të ngjyrave mund të shiten menjëherë ose të shiten shtëpi në të njëjtën kohë (1 hotel është i barabartë me 5 shtëpi).

Scene 29 (14m 32s)

HIPOTEKIMI I PASURISË TUAJ:

•Të gjitha ndërtesat në pronën e një grupi me ngjyra duhet të shiten në bankë përpara se të hipotekohet. •Vlera e hipotekës shtypet në kartelën e Titullit •Asnjë qira nuk mund të mblidhet kur hipotekohet •Lojtari që hipotekon pronën ende mban posedimin dhe lojtarët e tjerë nuk mund ta sigurojnë atë duke hequr hipotekën nga banka. Lojtari, megjithatë, mund të shesë pronën e tij të hipotekuar tek një lojtar tjetër. •Nëse pronari i ri nuk paguan hipotekën, ata duhet të paguajnë bankën 10% interes dhe të paguajnë 10% shtesë kur heqin hipotekën. •Lojtari shpallet i falimentuar kur i ka borxh më shumë sesa mund t'i paguajë një lojtari tjetër ose një banke.

Scene 30 (15m 19s)

FALIMENTIM KUR I DETYROHEMI NJË LOJTARI TJETËR.

•Nëse borxhi është për një lojtar tjetër, duhet t'i dorëzoni atij lojtari gjithçka që keni me vlerë dhe të tërhiqeni nga loja. •Nëse zotëroni shtëpi ose hotele, kthehuni në bankë në këmbim të parave (1/2 shuma e paguar për to). •Pronari i ri i pronës së hipotekuar duhet të paguajë 10% interes të vlerës së pasurisë, pronari i ri mund të heqë hipotekën ose ta bëjë këtë në një kohë të mëvonshme, por do të duhet të paguajë interes shtesë prej 10% kur heq hipotekën.

Scene 31 (15m 56s)

FALIMENTIMI KUR I DETYROHEMI BANKËS

•T'ia kalojë të gjitha pasuritë Bankës •Banka menjëherë nxjerr në ankand të gjithë pasurinë e marrë, përveç ndërtesave. •Lojtari i falimentuar del në pension

Scene 32 (16m 10s)

HUATË

•Ju nuk mund të merrni hua ose t'u huazoni para lojtarëve të tjerë. •Paratë mund të huazohen nga banka vetëm përmes hipotekimit të pronës.

Scene 33 (16m 22s)

Photo by Stephen Johnson on Unsplash

Photo by Goh Rhy Yan on Unsplash

Photo by JJ Ying on Unsplash

Si fitoni? Lojtari i fundit i mbetur në lojë fiton (më i pasuri) Transformimet paraqesin në vetvete material për hulumtime të mëvetësishme. Dr. Gjilpëra mund të prijë drejt realizimit të procesit të transformimeve për të lënë mënjanë mentalitetin anadollak.